2>

Gott Nytt År

Gott Nytt År!!! Nu ska vi äta god mat och festa så hörs vi imorgon igen. Jag hoppas att ni får en festlig kväll!


Nyårspresent

Jag fick höra om traditionen nyårspresent av Hanna och tänkte att jag skulle adoptera den traditionen och överraska Håkan med ett paket idag... Det blev till slut 3 paket och de innehöll ett spel som heter Set som är jätteroligt, det här var första gången jag hittade det i Sverige, det var en engelsk version men det ska nig gå bra ändå och jag tackar Bokia som har köpt in det! Det andra paketet var en mjölkkanna som man använder när man skummar mjölk och det sista var 6 st drinkglas som liknar de glas som finns på Varda och Circus!


It's cold

Det är jättefint väder men otroligt kallt, -6 grader! Jag är fortfarande frusen efter morgonens promenad, trots att jag hade en gammal vinterjacka på mig.

Vi ska ut en sväng på stan och köpa det sista inför kvällen. Vi ska fira in nyåret hos min storebror och hans familj tillsammans med några andra gäster. Det ska bli mysigt och god mat såklart!

Här är Al på årets sista promenad!


Ut i kylan

Det är dags för årets sista powerwalk!


Pizza

Kvällens middag blev hemgjord pizza! Det är så gott :-) vi provade ett nytt vin, en liten box med pinor noir. Eds betyg blev superbra, näst bästa pizzan han ätit ;-) jag blev så glad, vi kommer definitivt att göra hemgjord pizza snart igen!


Fika

Vi är hos systeryster och fikar, mys!


Dagens vidbrända

Mmm...eller inte ;-). Vi får se hur det smakar.


Bye bye byrå

Jag har precis vinkat av kusin Zarah och hennes barn som kom förbi och köpte en byrå av oss. Den införskaffades till lägenheten i Lund men när vi flyttade (förra gången, år 2010) tog vi den till Västerås och den är för hög för att få plats under korten i sovrummet där vi vill ha byrån så nu ska vi köpa en lägre byrå istället.

Här väntar den på att bli hämtad.


Powerwalk

Det är äntligen dags för en powerwalk! Och som ni ser är det ganska ljust ute ;-).


Spicy hot

Det blir Spicy hot till middag ikväll. Ingen av oss kände för att laga mat så nu sitter vi och väntar på maten. Ikväll blir det soffmys!

Den fina granen på Spicy.


Hemma

Nu är vi hemma i Västeråslägenheten, resan gick bra förutom några störiga barn/ungdomar som höll låda på tåget och hade chipskrig. När de kastade på mig och Håkan så sa jag ifrån och då försökte de sig på en läskbomb istället...

Nu ska vi gå till ICA och införskaffa frukost till imorgon!

Vårt fina hus


Julklappar

Här kommer bilder på mina/våra julklappar, första delen är mer köksattiraljer.


En kavel, dessertskålar och en tårthuv.



Kåsor så att vi kan gå på picknick med Anton och Edvin, bakplåtsställ och rostfria bunkar som är bra att ha om man ska göra vattenbad, de här hade lock dessutom, väldigt praktiskt!



2 böcker av Mari Jungstedt, en bok om hur man gör fina kort och pysslar, en plattång, en olja till håret, en högtalare till iPhone, en kalender på Anton och Edvin, presentkort på Annas uner och Gina Tricot, 3 nummer av Hembakat, en brandsläckare samt två trisslotter. Det är säkert något som jag har glömt nu men då kommer det i ett senare inlägg.

På tåget

Gissa vad vi roar oss med ;-).


Snart dags att åka

Det är dags för ännu mera julmat innan avfärden till stationen.


Mys

God morgon alla fina! Jag hoppas att ni fick sova gott i natt. Vi ligger fortfarande kvar i sängen och gosar, det är så skönt när man är ledig!

Vi hade julklappsutdelning med Göteborgssläkten igår, jag fick många roliga saker. Jag har inte hunnit fota dem än men mina andra julklappar (de från Västerås) kommer antagligen upp här senare idag.

Här nedan ser ni fina Milou som var med på festen igår.


Julklappsutdelning

Just nu är det julklappsutdelning i Göteborg, me like!


Håkans gös




En lördag för några veckor sedan fixade Håkan middag till mig. Han bjöd på gös med surkål och medelhavstomater, här kommer receptet. Såhär precis efter julens all läckra mat kan det vara skönt att få i sig något som inte är så mastigt.

Ingredienser

600 gr gös
1 burk surkål
3-4dl vitt vin
1 gul lök
spiskummin
vitpeppar

3 burkar körsbärstomater
3 schalottenlökar
olja
balsamvinäger
timjan
färsk rosmarin (några kvistar)
salt
svartpeppar
smör

Såhär gör du

Sätt ugnen på 125 grader.

Fräs en hackad, gul lök i en kastrull och tillsätt surkål, vitt vin, spisummin, salt och peppar. Låt det stå och puttra och rör om ibland.
Tvätta tomaterna och dela dem på mitten, lägg dem i en ugnsfast form och sprinkla över skivad schalottenlök, olja, balsamvinäger, timjan och salt efter behag. Ställ in dem i ugnen i ca 20 minuter.
Dela gösen i portionsbitar och salta, stek den hastigt på båda sidor med skinnsidan nedåt först. Krydda med grovmalen svartpeppar och ställ in den i ugnen i ca 5 minuter.
Bryn smöret i en stekpanna (det ska bli brunt och genomskinligt) och tillsätt rosmarinen.

Sen är det bara att servera!







Håkans presenter

Jag har funderat på present till Håkan ganska länge, det är svårt att hitta på någonting bra för han har det mesta och önskar sig aldrig någonting. Jag har sparat länge och väl för att ha råd att ge honom någonting speciellt.

De röda rosorna fick han av mig och de gula blommorna kom med blombud från jobbet. Han fick flera grattiskort med posten, det är så roligt att få något fint med posten (det tycker både han och jag).

Paketen innehöll följande:
Två fina röda viner som kan lagras, 6 st whiskyglas från Villeroy & Boch, ett fotoalbum med bilder från fotosessionen i Stockholm om vi gjorde i november samt en resebok om Italien och resa dit i vår tillsammans med mig.
Resan var huvudpresenten och om han hellre vill åka någon annanstans inom samma prisklass så är det helt okej, Italien valde jag för att vi trivs väligt bra där och han verkar nöjd med resmålet. Jag har inte bokat än eftersom vi måste kolla av hur det ser ut med hans jobb och mina tentor men vi siktar på maj när det är varmt och skönt där. Vart vi ska i Italien har vi ingen aning om, det återstår att se.




Lunch

Lunchdags med juliga inslag!


Födelsedagstårtan


Jag gjorde min första gräddtårta på Håkans födelsedag. Tidigare har jag gjort chokladtårtor som jag har bakat själv från grunden men nu önskade Håkan en gräddtårta så då fick jag prova på det också. Såhär såg den ut när den var klar.










God Jul

Jag ligger kvar i sängen medan Håkan är nere och duschar. Håkans mamma kom nyss och "väckte" oss, vi har haft klockan igång sen 9 så vi var redan vakna.

Igår kväll såg vi del två av Svärdet och Spiran, och så ett Sex and the city-avsnitt. Vi kom i säng strax efter midnatt så vi har sovit riktigt länge inatt :-).

När vi var på ICA igår så hittade vi äpplen som var lite annorlunda, de hade fått solskydd på sig när de mognade på trädet så att de ser ut såhär... Jag tycker inte att det ser frestande och aptitligt ut...det ser snarare ut som fejkäpplen. Vad tycker ni?


På Centralstationen

Vi står nu nere på centralstationen och väntar på Eds tåget som snart kommer in. Det är riktigt kallt så jag står å huttrar i min vårjacka. Tåget verkar vara på tid iallafall, det står ingenting om försening än så länge ;-).


Sällskapsresan

Vi sitter i soffan och tittar på Sällskapsresan, vi skrattar mest hela tiden ;-) den är så himla rolig! Om någon timme ska vi hämta Ed på stationen och sen blir det middag. Jag hoppas att det är några bra film på tv ikväll också som vi kan se, det är så mysigt att kura ihop sig i soffan när det mörkt ute.


Födelsedag

Jag har inte hunnit med att visa bilderna från Håkans födelsedag så de kommer här!

Jag fixade frukost på sängen med blommor och paket. Håkan fick önska maten för hela dagen och till frukost blev det tekakor med julskinka och senap, kokt ägg och te.


Till lunch så blev det en av hans favvorätter, bruna bönor med prinskorv och köttbullar. Eftersom jag inte äter bruna bönor så blev det makaroner för mig. Vi äter det inte så ofta så det var riktigt gott. Till detta serverades julmust.




På eftermiddagen var det dags för tårta och champagne!


Tårtan hade jag gjort själv, ni ska få se bättre bild på den senare.


Till middag blev det oxfilé från Carlströms med mandelpotatispuré, ugnsbakade tomater, champinjoner, sallad och sås. Detta avnjöts tillsammans med ett ljuvligt rött vin från Sicilien.


Vi spenderade dagen med att ta det lugnt hemma och titta på film samt flera avsnitt av The Pacific. Det var så skönt att slippa all julstress och bara mysa och ta det lugnt.

Bakning pågår

Just nu är det noblessegömmor som tillverkas, receptet hittar ni här på bloggen under kategorin bakrecept.


Vi är framme!

Göteborg hälsar oss välkomna med strålande sol, härligt!
Vi ska fika nu och sen ska det bakas inför morgondagens kalas!


Julafton


Här kommer ett bildregn från julafton.

Första tallriken med julmat.


En del av familjen runt bordet


Håkan vid granen


Jag och Edvin kollar på Kalle


Eftermiddagsfika med julinspirerade kakor, mina favoriter är rullrånen.


Både Anton och Edvin tyckte att tomten var lite läskig men till slut så fick tomten en kram.


Stefan och Emelie


Anton fick en gitarr av oss som Edvin lånade


Edvin fick riddarkläder av Stefan och Emelie


På stationen

Nu är på tåget mot Göteborg. Vårjackan är på, det var 8 grader ute nu när vi gick. Det blåste en hel del på vägen hit som ni ser på bilden nedan. Nu håller vi tummarna för att vi kommer fram utan förseningar.


Nattuggla

Tänk att det alltid ska vara så mycket att fixa och så lite tid!
Vi var hemma ikväll och tog det lugnt och fixade saker, slog in julklappar, tvättade och packade inför den stundande Göteborgsresan och ändå så är vi uppe till klockan 2 och fixar. Min förhoppning hade varit att komma i säng vid midnatt så att vi hade hunnit sova ungefär 6 timmar men så blev det inte ;-).

Alla julklappar är iallfall inslagna och jag har packat ungefär hälften av det jag ska ha med mig, vi är bara borta ett par dagar så det behövs inte så mycket. Jag hoppas att det nytvättade kläderna har torkat vid 7-tiden när det är dags att packa ner dem.

Nu är det dags att krypa ner under täcket, vi hörs imorgon bitti!

Nu är klapparna som ska delas ut i Göteborg klara!



Svenska klassiker

Jag måste visa er den goda maten vi åt idag på Nya Hattfabriken. Det var supergott och jag hoppas att vi kommer dit snart igen.

Till förrätt blev det Tore Wretmans Toast Skagen till mig...


...och råbiff till Håkan.


Och till varmrätt blev det Wallenbergare till oss båda.




Vi är fortfarande mätta så vi bestämde oss för att skippa kvällsmaten =0).

Skönheten och odjuret

Vi har kommit hem, Jennifer har varit och hämtat en massa flyttkartonger och nu halvligger vi i sängen å myser, Håkan tittar på hockey (Frölunda mot Timrå, 1-1 just nu!) och jag tittar på Skönheten och odjuret, det är så skönt att bara ta det lugnt och mysa!


Nya Hattfabriken

Det är dags för lunch. Vi är klara med shoppingen så vi har tagit oss till Nya Hattfabriken där vi ska avnjuta lite svenska klassiker. Om maten smakar bra (vilket jag antar att det gör eftersom jag vet vilka kockar som jobbar här) så bjuder vi med Ed och Em hit när de är här nästa vecka.


Pepparkakshus


Mina föräldrar gör alltid ett lite annorlunda pepparkakshus, i år är det en buss!





Tidigare år har det varit flygplan, Västerås Konserthus en barnvagn m.m.

Annandagsshopping på G!

Vi ligger i sängen och drar oss såhär på annandagen. Planerna för dagen är shopping, det är det enda som är inplanerat. Jag älskar när vi är lediga och inte är helt uppbokade :-) det är avkoppling.

Igår var vi som sagt ute med Hanna och Eric, jag stötte på en massa kända ansikten ;-). Hade vi vart ute längre så hade det nog blivit fler kära återseenden, det är det bästa med utgång på juldagen. Alla som har flyttat från stan kommer hem för att hälsa på släkten och så går de ut på juldagen och träffar gamla vänner.

Hanna och Eric på Circus!


Morden i Midsomer

Det blev en spontanutgång efter konserten. Nu är vi hemma och tittar på Morden i Midsomer på datorn och provar julgodiset ;-). Mys!!!


Soffmys

Jag och Håkan har käkat lunch och nu ligger vi i soffan å halvslumrar och tittar/lyssnar på Messias sing-along ;-).

Snart är det dags för rep i Domkyrkan och kl 18 är det Julvesper för alla som vill komma och lyssna. Välkomna!


Lakritskola med chokladfodral


Såhär på juldagen kommer ett smaskigt godisrecept.


Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1/2 påse turkisk peppar
2 sk smör
200 gr mörk choklad

Såhär gör du

Krossa godiset (antingen i en mortel eller med en hammare men lägg då påsen i en diskhandduk så att det inte skvätter ut en massa smulor) och kläd därefter en form med bakplåtspapper (ca 20X20 cm).

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en tjockbottnad kastrull  (gärna en vid kastrull så är risken att det ska koka över mindre) och låt det koka upp under omrörning och låt det koka kraftigt tills termometern visar 117-118 grader (inte mer för då blir kolan för hård). Det tar ca 15 minuter.
Dra av kastrullen från plattan och tillsätt smöret, rör runt tills smöret smält och häll därefterupp smeten i den pappersklädda formen och låt den stelna.

Smält chokladen i ett vattenbad, skär kolan i bitar och doppa bitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Förvara kolorna i kylen.

Receptet kommer från "Julgodis för stora och små sockerbagare" av Johanna Westman.





Jag gjorde både platta kolor och små bollar.



Morgonpigga klubben

I väntan på bussen :-).


Juldagen

Vi tog sovmorgon idag men nu ska ge oss av mot Erikslund. Vi har några julklappar kvar att inhandla, och så ska vi titta på lite annat.

I eftermiddag är det Julvesper i Domkyrkan, det ska bli mysigt!

Julafton kommer i ett senare inlägg med en massa bilder ;-).


God Jul!


Jag vill önska er alla God Jul. Jag hoppas att ni får en mysig dag med era nära och kära, god mat och kanske någon julklapp.
Vi ska åka hem till mina föräldrar vid 12-tiden och sen är vi där hela dagen och myser. Det blir julmat, tomte, klappar, knäck och en massa andra traditioner.


Igår kväll slog vi in de sista julklapparna och de ligger så fint under granen.

Såhär fin är granen med alla klappar.




Jag tror inte att det blir fler inlägg idag utan vi hörs imorgon igen!

Julkort

Här kommer dagens nytillkomna julkort!


Limetryffel

Dessa tryfflar är så goda, de ser ut som små snöbollar och passar perfekt såhär i jultider.

 

En sats ger ca 15-20 st tryfflar.

Ingredienser
1/2 dl mascarpone
50 gr smör
300 gr vit choklad
1 dl florsocker
1 lime

Såhär gör du

Koka upp mascarpone och grädde i en kastrull, rör därefter ned 150 gr choklad, florsocker och limesaften. Häll upp smeten i en skål och förvara i kylen i ca 2 timmar.

Rulla därefter smeten till små bollar och låt dem stå i kylen i ytterligare en timme.

Smält den resterande chokladen (150 gr) och rör om så den svalnar lite. Doppa bollarna i chokladen och låt dem stelna innan du lägger dem i en burk med lock. Om chokladen har låg temperatur så ser de mer ut som snö/isbollar vilket blir en fin effekt nu på vintern. Om chokladen har högre temperatur så blir det släta bollar.




Julfudge med lakritston



Ingredienser

 2
dl
vispgrädde
 1.75 dl mörkt muscovadosocker 
 2 dl glykos
 2 msk kakao av god kvalitet
 100 gr mörk choklad 70%
 50 gr smör, mjukt
 1 msk lakritspulver (jag krossade några turkisk peppar eftersom min ICA-butik inte hade det i sitt sortiment.

Gör så här

1. Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer (om man använder Turkisk peppar så ska de koka med från början så att de smälter).

2.
När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.

3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.

4. Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie eller bakplåtspapper i botten och häll i fudgeblandningen.

5. Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.

6. Skär upp fudgen i små munsbitar och förpacka dem i bakplåtspapper, de är nämligen ganska kladdiga.


Grattis älskling!

Idag fyller min älskade man år! Vi har en mysig dag och han har blivit uppvaktad med frukost på sängen och paket. Skumpan och tårtan står i kylen och väntar, men först är det dags att fixa lunch. Födelsedagsbarnet har önskat mat ;-) jag tror inte att någon kan gissa rätt...

Grattis till dig min underbar man!!


Vad gör man inte...

...för sina syskonbarn?
Idag stod jag beredd som värsta pensionären kl 07.52 utanför dörrarna till leksaksaffären Zetterlunds och väntade. Deras sista lilla gitarr stod i skyltfönstret och fick inte säljas förrens idag så jag insåg att det var bäst att vara i tid om det var jag som skulle bli den lyckliga (på alla andra ställen ser de så fejk ut). När vi gick dit igår kväll (för att se när de öppnade idag) så var den inte kvar i skyltfönstret, så jag var lite förberedd på att någon annan hade fått den.
Personalen jag hade pratat med förra veckan hade gett mig fel info angående varorna i skyltfönstret men personen som hade blivit lovad gitarren hade inte hämtat den i tid så då fick jag köpa den ändå, lycka!
Det "tråkiga" är att jag är mycket bättre på att argumentera när det gäller någon annan än mig.
Nu är Antons julklapp klar och jag kan bege mig av hemåt och fixa frukost på sängen till världens bästa man som fyller år idag!


FRANK

Nu är vi på Frank och ska börja firandet av min fina man. Skål för Håkan!!!!


Gabriellas knäck

Här kommer ett superenkelt recept på knäck som jag har fått från min jobbarkompis Gabriella.



Ingredienser

1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde

ca 1/2 påse hackad mandel (ca 0.5 dl)

Såhär gör du

Blanda ingredienserna i en hög form som tål micro och kör på full effekt i 8 minuter (här kan det variera beroende på micro, i Västerås kör vi på 8 minuter men i Lund så räcker det med 7 minuter för den micron är mycket bättre. När den är klar i micron tillsätts mandeln och sen är det bara att potionera ut i formarna, antingen med skedar eller genom att hälla upp smeten i en kanna och sen hälla i formarna, det blir mycket mindre kladd med kannan än med skedarna.




Tårtbak

Nu är det dags att fixa tårta till morgondagens födelsedagsbarn. Eftersom det är lite ont om tid så köpte jag färdiga bottnar och färdig sylt...jag hoppas att den blir god ändå.

Snart kommer ett knäckrecept upp här på bloggen!


Årets skörd hittills

Vi har kommit fram till Västerås och jag har varit en sväng på stan och fixat lite inför Håkans födelsedag :-).

Om en timme ska vi träffa gänget på Frank och gå igenom Håkans 50-årsmiddag vad gäller tider och meny. Det blir en ganska liten och intim fest, mysigt!

Den här högen med julkort låg i brevlådan och väntade på oss när vi kom hem, så roligt! Jag älskar julkort!!!


Julcrisp


Det blir ca 40 bitar

Ingredienser

 100 g
ljus mjölkchoklad
 1 block(250 g) nougat
 1 burk(350 g) nutella
 1 liter cornflakes

 300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.

2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.

3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, (26 x 13 cm ungefär) klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår (det blir lite lufthål men försök att få så få som möjligt).

4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.

5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader. Om man inte orkar temperera chokladen så kan man smälta all choklad samtidgt och sen förvara dem i kylskåpet (då går det lite fortare).

6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).


1st class

Japp, 1 klass-biljetterna var billigast så vi åkte i lyxvagnen hit till Norrköping. Vi fick god frukost och stora säten. Nu sitter vi på tåg nummer två och allting är på tid hittills, perfekt!


Tidig morgon

Idag ska vi åka till Västerås, tåget går kl 6.25 så vi är uppe tidigt! Det blev väldigt sent igår, jag släckte lampan vid halv 4, det var mycket som skulle fixas och packas och julgodiset sulle bli klart. Vid 00.30 gick vi över med julgodiset till Ed. Det blev 6 olika sorter om jag minns rätt. Eftersom jag inte hann lägga ut något recept här på bloggen igår som kommer det två stycken idag.

Jag hoppas att vi kan sova lite på tåget så att vi är pigga ikväll när vi börjar fira Håkan. Min älskade, underbara man fyller 50 år imorgon så ikäll blir det middag på FRANK (de har nämligen stängt den 23e). Vad vi gör på hans födelsedag ska ni få höra om senare.

Igår repade vi med lilla gruppen, vi har konsert i Lund i slutet av januari så vi passade på att ha ett rep innan juluppehållet. Det lät bra och det var roligt att höra alla stämmorna, det är alltid någon som saknas så igår var faktiskt första gången som alla 8 var med och repade.

Vi hade Svea med på repet, jag tror att hon gillar renässansmusik för hon var glad hela kvällen!

Snart sångdags!

Nu står knäcken i micron och när den är klar ska vi iväg till Mikaelsalen och repa med lilla gruppen.

När vi kommer hem sen ska nougatcrispen doppas i mörk choklad och sen ska vi gå över med julgodis till Ed så att de har lite gott på julafton.
Här ser ni den halvfärdiga versionen.


Presenter från ICA

När vi kom till Lund i söndags kväll hade vi fått mycket rolig post. Dels fick vi hämta ut en julklapp på ICA, man fick välja på lite olika saker men vi valde blockljuset som ni ser nedan. Eftersom Håkan fyller 50 om ett par dagar så fick han tårtor av både ICA Söderlivs och Kvantum. Vi har hämtat den på Kvantum och den ser ni också nedan. Det är roligt när det inte bara är räkningar som väntar en i brevlådan ;-).


Smakprov

Igår så smakade vi på en del av julgodiset och det var jättegott! Allting är inte klart än men de vi testade var limetryfflar, hallontryfflar och choklad- och lakritstryfflar. Mmm! Jag kan inte välja någon favvo för alla var så goda.


Den inre kretsen

Tisdagsmyset bestod av tacopaj, vin, film och spel. Både Em och Ed kom hit så det var jätteroligt!
Håkan kom hem strax efter 22, han fick köpa med sig lite drinktillbehör (för vi hade inte så mycket hemma) så att vi kunde göra drinkar på annat än mineralvatten :-). Vi såg "Inglorius basters" och "Tillbaka till framtiden" och spelet vi spelade gick ut på att ta reda på vuxen man var, man fick vuxenpoäng genom att svara ja på t.ex "har du inköpslista när du handlar?" eller "knakar det i dina knän när du sätter dig på huk?". Innan H kom hem var jag mest vuxen men sen tog han över den platsen ;-). När Em och Ed hade gått läste jag ut den tredje boken i serien om poliserna på Gotland som Mari Jungstedt har skrivit. Den var också riktigt bra, jag har önskat mig bok 5 och framåt i serien (eftersom jag började med att läsa nr 4) och jag hoppas att jag får några böcker i julklapp!


Trevlig tisdag

Nu är det tisdagsmys


Sakta men säkert

Det tar längre tid än jag har räknat med så min shoppingtur får vänta tills imorgon.

Hallontryfflarna som jag la upp recept på tidigare tog längre tid än väntat. Chokladen var så kladdig att jag fick rulla tryfflarna i omgångar...men det blev rejält kladdigt! Nu är de klara och jag kan fortsätta med limetryfflarna som ska doppas i vit choklad...


Chokladtryfflar med hallon






Ingredienser

1 dl
hallonpuré (150 g färska eller frysta och tinade hallon)
2 msk flytande honung
0.5 st färsk vaniljstång
230 g 70% mörk kvalitetschoklad)
60 g smör, mjukt
1 dl kakao av god kvalitet

Gör så här

1. Mixa hallonen med en stavmixer till en puré och sila bort kärnorna.

2. Finhacka chokladen, smält den i ett vattenbad och rör om.

3. Sjud försiktigt upp hallonpuré, fröna från urskrapad vaniljstång och honung i en kastrull.

4. Ta bort vaniljstången och häll den uppvärmda hallonpurén över chokladen och vispa slätt.

5. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar och fortsätt att vispa tills tryffeln går ihop.

6. Häll upp tryffelsmeten i en låg form och låt stelna i rumstemperatur.

7. Forma till kulor och rulla i kakao

Hallonpuré


Sista momentet


Jag har inte smakat på dem än, det ska vi göra ikväll, jag längtar redan...


Effektiv morgon

Jag trodde inte att jag skulle ha någon energi dag med tanke på all vaken tid i natt men det blev precis tvärt om. Jag har kommit halvvägs med limetryffeln och lakritskolan håller på att få sitt chokladfodral som ni ser på bilden nedan. När de är klara ska jag försöka rullan hallontryfflarna, de hade inte stelnat över natten så nu har de fått stå i kylen ett par timmar, jag hoppas att det gör susen!


Morgonstund har...

...fört med sig huvudvärk. Jag kunde inte somna igår. Det är inte så jätteovanligt men jag brukar oftast somna före kl 3 ändå. Jag låg där i mörkret och lyssnade när H "andades tungt" som han säger, snarkar säger jag ;-) och var avundsjuk på att han kunde somna. Jag höll på att somna vid 3-tiden men då kom tidningen (tidigt tycker jag), trots att den är avbeställd till början på januari, och det låter ungefär som att någon kliver in i hallen så med ens blev jag klarvaken igen.
Sista gången jag tittade på klockan var hon närmare 04.30 :-( det kommer att bli en seg dag idag, och jag som ville vara pigg ikväll när Emilia och kanske Ed kommer på besök!
Jaja, nu är det dags att se om tryffelsmeten har stelnat eller inte. Håll tummarna för mig!


I baktagen

De här dagarna blir det en hel del julgodis som tillverkas i köket. Det ska bli lite julpresenter och så hoppas jag att vi får njuta lite av det själva också.

Min plan är att lägga ut ett recept om dagen här på bloggen på julgodiset jag tillverkar så att ni kan få lite inspiration. Första inlägget kommer förhoppningsvis imorgon om jag har någonting att fota då ;-).

Håkan har varit på julmys med jobbet och kom precis hem så nu ska vi mysa lite i soffan och kanske se ett avsnitt av Downton Abbey...


Tryfflar

Idag har jag gjort tryfflar, de är inte klara än, de ska stelna och under tiden blir det besök på Konsum för min del.


Nya ljusstakar

Jag besökte butiken Kammaren som ligger på bottenvåningen i vårt hus i Västerås och köpte två nya adventsljusstakar till vardagsrummet inför första advent. Såhär ser de ut.





Jag ville egentligen köpa 3 stycken eftersom det ser bättre ut utifrån. Vårt hus ser ni nedan, vi bor högst upp och det hade vart fint att ha tre likadana ljusstakar i mitten av huset (där det är rosa trä runt fönsterna) men de hade bara två kvar. Vi får se om vi kan komplettera till nästa år.


Julgranen

Såhär ser vår julgran ut i år. Vi hjälptes åt med att smycka den, och vi kör på stilen "ju mer dessto bättre" ;-).



Nu när jag tittar på korten så ser det inte ut att vara så mycket pynt...jag kanske ska sätta på lite mer när vi kommer till Västerås. Å andra sidan så var Håkan nöjd så det kanske är det här som är den gyllene medelvägen ;-). 



Duktig tjej

Jag gillar inte att köra bil inne i storstäder som Stockholm och Malmö. Så mycket trafik, människor och vägar hit och dit. Även om jag är där ibland så hittar jag inte och skulle jag åka fel så skulle det ta en evighet att hitta tillbaka. Och nu när det är vinter och halt är jag rädd för att köra av vägen eller krocka på annat sätt. Igår kväll gick det ut isvarningar på radion när vi var på väg hem från Sturup om svart is just på vägen mellan Lund och Sturup.

Jag har precis kommit hem från Malmö, jag skjutsade dit Håkan som ska på julbord ikväll och inte ville köra hem. Sån tur var så är det 5 grader ute och ingen risk för halka och dessutom är det ljust ute och då är det lättare att hitta.
Det är roligt att köra när jag väl sitter bakom ratten, och det var ju inga problem (om man bortser från att jag vid första rödljuset ställde mig där cyklisterna ska stå, jag ställde mig ca 15 meter för långt fram...) Hahaha, jag såg hur Håkan stod och tittade efter mig innan han gick in på konoret så han såg det han med.
Jag ger mig iallafall en klapp på axeln och känner mig duktig som gjorde det!

Det blev ingen sovmorgon idag, Håkan åkte hemifrån vid 8 för ett möte här i Lund och jag kunde inte somna om, han kom efter mötet och då tog jag lite bilder på honom som han ska använda i jobbsyfte, de hade ganska specifika önskemål och vi hann inte titta på bilderna innan jag skjutsade in honom till Malmö men det här är mina favoriter.





Pluggkväll

Vi tog oss till macken ;-) det var inga problem för den låg nära ICA. Söndagskvällen spenderade vi med korv m. bröd, tv, jobb och inlämningsuppgift. Eftersom jag hade glömt den viktigaste boken här i Lund så var jag tvungen att vänta med att göra klart den tills vi kom hit och jag kunde få hjälp av boken, och Håkan såklart ;-). Det är riktigt roligt med företagsekonomi!

Nu blir det efterlängtad sömn!


Snabbshopping

Vi har landat och precis betalat på ICA där vi har storshoppat inför det stundande julbaket här i Lund. Vi slog rekord, på 11 minuter hann vi shoppa för 1500 kr. I vanliga fall tar det en timme. Nu hade vi varsin lista och delade upp oss, det ska vi nog göra i fortsättningen också, så slipper vi spendera vår lediga tid på ICA (men då skippar jag joggningen och går runt istället ;-). Nu blir det till å tanka, 0 mil kvar till tom tank...jag hoppas att vi tar oss till macken.


Arlanda express

Nu sitter vi på Arlanda express, tåget var på tid till Stockholm så det känns bra! Nu hoppas vi att även planet lyfter på tid så att vi hinner med ett besök på ICA när vi kommer till Lund.


Fixardag

Ojojoj, vi har varit så duktiga! Vi har kastat skräp och ställt undan möbler och kartonger i förrådet så nu ser det betydligt bättre ut :-). Jag ska ta kort på lite möbler som ska ut på blocket i nästa vecka och sen är vi redo för Lund. Bussen till Arlanda går vid 15-tiden så nu ska vi fixa lite brunch.

Igår kväll fixade vi det sista på granen och slog in julklappar, ni ska få se slutresultatet senare när jag kan ladda in kamerans bilder på en dator. Tänk vad jag ska blogga när jag har en dator igen, jag längtar!!! Snart är det mellandagsrea och då ska jag slå till ;-).

En sneakpeak av granen


Lördag

Japp, idag är det lördag. Vi har köpt julklappar, fixat julkort, slagit in paket, ätit lunch och tittat på snön som faller utanför fönstret.
Vi ska alldeles strax bege oss till Konserthuset för att genomföra den sista Messiaskonserten. Det var så roligt igår och jag hoppas att det blir lika skoj idag!
Efter konserten är det gurka med orkestern, då man kan sitta å snacka och umgås lite. Vi ska stanna en stund och sen ska vi bege oss hemåt för att fortsätta med allt julstök.

Vi hade det trevigt igår på Hattfabriken och som ni såg så drack jag världens godaste drink! Det var hög ljudvolym och jag försökte att inte prata alltför mycket men tyvärr är jag lite trött i rösten idag. Jag har försökt att prata igång mig lite så att jag ska orka med 3 timmar Messias. Det får bli en lugn uppsjungning för mig idag, så jag inte spänner mig och skrämmer iväg rösten.

Nu är det dags att byta om, Tjing!

Världens godaste drink!

Den avnjuts nu på Nya Hattfabriken. Lovely!!!


Julstress

Jag har precis mött upp Håkan som kom direkt från jobbet. Jag har jagat julklappar i några timmar, det går framåt men än är det många kvar!

Jag har lämnat upp en omgång kassar i lägenheten här är omgång nr 2.


Julavslutning

Igår mötte jag upp mina jobbarkompisar för en julbord på Strike.

Såhär såg jag ut igår, linne H&M, kofta Gina Tricot, kjol Gina Tricot och strumpbyxor Lindex.



Vi hade det så trevligt och maten var god.








Underhållningen


Julklappar


Efter Strik gick vi till Nya Hattfabriken som hade smygpremiär . Det var så fint där inne och jag tror verkligen att det kommer att bli poppis ;-). De är duktiga på detaljer och de hade tänkt på allt.

På Nya Hattfabriken blev det bubbel.






Imorgon är det invigning på Nya Hattfabriken men jag och Håkan ska dit ikväll efter konserten och mingla lite, trevligt!

Det snöar!

Ja, det är sant! Även om det ser ut som regn på fotot...


Dagens plan

Vi satt uppe ytterligare en timme och planerade för Håkans kommande fest så vi blev väldigt sena i säng. Håkan är på jobbet nu och när han kommer hem ska vi köpa julklappar. Idag är typ enda chansen för oss innan jul att köpa klappar, vi har konserter idag och imorgon och sen på söndag åker vi till Lund. Eftersom alla klapparna delas ut i Västerås och Göteborg känns det onödigt att släpa dem från Lund...

Jag ska göra ett inlägg om gårdagskvällen men här ser ni en bild på min desserttallrik. Tyvärr fick jag lämna allt pappersgodis för jag var så mätt. Moussen var jättegod och likaså skumtomtarna, de är ett måste på julen!


Dags att säga god natt

Vi hade en supertrevlig avslutning med jobbet. Jag ska berätta mer om den imorgon.
Nu har vi gjort klart större delen av julkorten och fått dit de flesta adresserna. Eftersom min dator har kraschat så hade jag inga adresser sparade så det tog sin lilla tid att få fram alla, några har jag fortfarande inte hittat. Nu är det dags för sängen!


Julfest

Nu är jag redo att möta upp jobbarkompisarna för julfest!


Hemma

Jag har precis kommit hem, Anna var snäll å skjutsade hem mig och jag sprang in på Lindex och köpte strumpbyxor till kvällen.
Nu ska jag kolla upp vilken tid jag ska vara borta så jag vet när jag måste göra mig iordning.

Jag och Anna hade det så trevligt idag och tiden flög iväg!
Här är Anna och Felix


Gårdagens repetition

Vi hade så roligt på Messiasrepet igår. Det var första repet med orkestern och det låter så bra. Jag kommer att missa kvällens rep (där även solisterna är med) eftersom jag ska träffa mitt jobb. Håkan får ta eventuella instruktioner och visa mig senare ikväll.
Här är en bild från gårdagens rep på Mr Goodman.


Dagens

Jag är på väg till Anna och Felix. Vi ska mysa idag och vi får se vad vi hittar på :-). Idag har jag på mig jeans Lindex, topp Esprit, tröja Ralph Lauren, ring MQ, klocka Ur&Penn och örhängen H&M.


Restaurang Indigo

Igår kväll bestämde vi oss för att gå på dejt. Jag hade hört många fina omdömen om en ganska ny restaurang som heter Indigo så vi bestämde oss för att gå dit. Det var ganska lite folk (vi var där redan vid 18-tiden) och ganska mycket personal. Tyvärr var det ingen wow-upplevelse.
Det kändes som att vi själva kunde fixa godare mat hemma. Dessutom hade de ingen koll på oss gästerna, Håkan tappade sin gaffel på golvet, vilket de hörde för de vände sig om och tittade, men ingen kom och frågade om han behövde nya bestick. De hade ingen koll på hur det var med drycken så vi fick vifta till oss dem när de var på väg ut med mat till ett annat sällskap för att be om mera(annars stod de borta i baren hela tiden) (jag uppskattar när servitrisen har lite koll, speciellt när det är 4 sällskap på 3 servitriser, och kommer fram och frågar om det saknas något eller om något ska fyllas på). Vid bordet bredvid fick de inget kaffe men det stod med på notan osv...

Maten var fint upplagd och det som var gott var manchego-osten, den var ljuvlig (men den har de ju inte tillagat), resten var väldigt salt. Vi kanske bara hade otur med kocken men vi kände inte att det var ett ställe som vi kommer att besöka igen.

Här är vi efter springturen, det började regna på vägen dit så vi hann bli blöta.





Maten
Potatisen, som de hade saltat med vanligt salt OCH flingsalt.


Manchego och Serano


Scampi


Spansk korv och kyckling


Entrécôtespett


Efter frissan

Jag var hos frissan igår och när jag var klar så såg jag ut såhär.
Det är ingen större skillnad, ca 2 cm är borta på längden och utväxten är inte lika markant.

Bakifrån


Och en suddig bild framifrån...


Framifrån

Pepparkaksbak


I lördags var vi hemma hos mina föräldrar och bakade pepparkakor tillsammans med alla syskon. Såhär såg det ut:

Killarna gör sig redo för bak


Papporna in action


Emelie bakar


Tomtenissen och pepparkaksgubben tar en liten paus


Jag bakar


Farfar/morfar läser saga


Vi hann även med en fika med lussebullar och nygräddade pepparkakor.

Mysmorgon

Jag älskar att ta det lugnt på morgonen! Eftersom jag inte har några viktiga tider att passa förrens ikväll så kunde jag ta det lugnt imorse.

Vi såg Shutter Island igår, inte heller en favoritfilm(jag vill gärna att slutet ska vara bestämt så man slipper sitta och gissa hur det egentligen var osv.) och sen fortsatte vi biblioteksrensningen. Dagen idag består av julkortstillverkning och att fortsätta med företagsekonomin (den ska vara inne efter helgen).

På väg hem igår passerade vi Nya Hattfabriken, nu är skyltarna uppe så det måste snart vara premiär, spännande! Jag längtar!!!


Spanskt

Ikväll blir det ingen badminton eftersom det var många sjuka istället blir det en spanskinspirerad dejt ;-).


En bra kväll

Nu är jag hemma igen. Det blev inget inlägg imorse eftersom jag tog sovmorgon innan jag skulle till frissan vid 11.
Igår kväll var det repetition inför helgens Messiasföreställningar och vi fick träffa Roy Goodman för första gången. Han var ett riktigt energi- och inspirationskraft och det var jätteroligt! Vi hann igenom hela Messias på repet och det här kommer att bli så bra!

Efter övningen gick vi till Hemmakväll och hyrde en film med Colin Firth i huvudrollen. "Main street" föll inte mig i smaken men Håkan tyckte att det var helt okej.
Efter filmen fick jag en energikick så vi fortsatte att rensa och packade upp en del grejer, det är så roligt när man börjar se resultat! Vi kom i säng sent så därför blev det en välbehövlig sovmorgon imorse.

Gårdagens film


Hos frissan

Just nu sitter jag med en massa gojs i håret och läser Amelia. Jag ska bli julfin i håret och är hos Sandra på Color. Inte den Sandra som jag brukar gå till för jag hade råkat boka hos en annan Sandra (jag visste inte att det fanns två olika) men vi har trevligt så det går ingen nöd på mig :-).

Visst är jag snygg? ;-)


I köket

Idag blir det en tidig middag för vi ska iväg på rep i konserthuset. Middagen ska vara färdig kl 17.15 när Håkan kommer från jobbet. Idag blir det färsbiffar med champinjoner och sockerärtor. Gott!


Mysstund

Jag och Linda hade en jättetrevlig lunch på Grekiska kolgrillsbaren. Efter det har jag handlar ingredienser till middagen och fixat lite här hemma.

Nu kryper jag upp i favorithörnet på soffan och öppnar "I denna stilla natt" av Mari Jungstedt. Jag läste ut den första boken för ett par dagar sedan och nu är det dags att sätta tänderna i den andra boken!


Decembermåndag

Det blev inte så många inlägg som jag hade tänkt igår. Efter den andra konserten följde fina Ulrika med oss hem och vi tittade på Picassos äventyr och satt och pratade till kl 01.00. Det är så roligt med spontanträffar och det var alldeles för länge sen jag träffade Ulrika.

Nu ska jag snart iväg på lunch och träffa Linda, vi har inte setts ordentligt sen jag tog tjänstledigt i maj så det ska bli skoj!


Italienskt mellis

Första luciakonserten är avklarad och det gick bra! Nu är det paus så jag och Håkan gick hem eftersom vi har så nära. Vi har ätit lite rester från fredagens italienska tapas och myser nu i TV-soffan och smakar på gårdagens pepparkaksbak innan det är dags att gå tillbaka för konsert nummer två. Jag såg en del kända ansikten i publiken så det var roligt.


Repet

Nu går vi till Domkyrkan och genrepar inför konserterna. Jag kör myskläder eftersom det är söndag och jag redan har på mig de vita kläderna jag ska ha under lucialinnet. Tröja Ralph Lauren och byxor från stadium.


Luciakonserter

Idag har vi två luciakonserter i Västerås Domkyrka. Det är mycket att fixa innan dess så det är dags att sätta fart!
Håkan har lånat Stefans gamla lusselinne (för på Åhléns hade de bara tjejlinnen kvar) så det ska strykas, vi ska fixa ljus och manschetter, kolla noter och texter, fixa vita kläder att ha under (det är så kallt i kyrkan) och fixa lunch och äta den innan vi går kl 13.15. Så nu är det dags att kliva upp ur sängen!

Titta så fina juldekorationer de har satt ut runt om i centrum!


Nu är det dags!

Nu ska granen upp ;-)


Pepparkaksbak

Nu är julbaket i full gång!


Julestök

Nu ska vi köpa mat och åka å hälsa på en liten bebis. Håkan ska få träffa honom för första gången ;-).
Efter det åker vi direkt till mina föräldrar och julstökar lite.


Time for nails


Nu är det dags att besöka Jessica igen för att fixa mina nagar. Jag har inte ens visat er hur naglarna ser ut sen jag gjorde om dem senast men jag är så nöjd med dem!!!

Eftersom det var november så gjorde Jessica dem höstiga med en roströd-orange färg som glittrade lite åt det gröna hållet och så svarta mönster. Idag blir det lite mer vintervitt om jag får bestämma ;-).

Såhär ser det just nu (jag tog korten igår kväll så de var mycket finare när de nygjorda).






Chèvretoast

En supergod förrätt som är enkel att göra!



Ingredienser

Getost
Rostbröd
Rucola
Honung

Såhär gör du

Sätt ugnen på 175 grader. Dela chèvren i bitar och lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper som sen åker in i ugnen i ca 15 min, tills osten blivit varm och lite krämig.
Rosta brödet och lägg rucola i botten på en tallrik, på med brödet som du har honung på. Därefter på med osten, toppa med honung och på med en halv brödskiva på toppen.


Om man vill göra det lite mer avancerat så kan man förkoka rödbetor (eller gulbetor eller polkabetor) som är skurna i centimeterstora bitar, och låta dem vara med i ugnen när osten åker in.






Fröken turkos

Ibland hittar man ett klädesplagg som man inte har använt på länge och så tänker man "varför har jag inte använt den här?" och sen när man har haft på sig plagget ett tag så inser man varför, det är trasigt, fläckigt eller obekvämt. Så var det för mig idag.
Jag bestämde mig för att vara fröken turkos idag, och när jag står i provhytten och tittar mig i spegeln så inser jag varför det var länge sen jag använde den. Den är fläckig på baksidan och fläckarna är omöjliga att få bort så jag måste lämna in den på kemtvätt men det blir aldrig av för ja glömmer ju bort att den är smutsig...


Antagningsbesked

Nu har första antagningsbeskedet inför vårterminen 2012 kommit!
Jag blev antagen till projektledningskursen och står som reserv på en annan kurs. Min förhoppning är att få läsa båda kurserna, men jag är otroligt glad över att ha en kurs klar. När jag sökte höstens kurser stod jag som reserv på alla kurser jag sökte så det känns skönt att jag redan nu kan planera lite av våren och kunna köpa litteraturen i tid.

Dagens planer är middag med Håkan och Kajsa hemma hos oss ikväll, och kanske en promenad med Al nu på eftermiddagen, det beror på om vi får ihop våra scheman. Nu måste jag snart ge mig ut i grårusket och handla mat till ikväll...

Jag tror att det blir lite italienskt ikväll.


Mer inredning

De här sakerna fick också följa med hem från IKEA i lördags.

En filt till soffan, ett måste om man är så frusen som jag är.


Doftljus



Tavellister, både stora och små


Och nya stolsdynor, några naturfärgade och några gråblå.

VG

Mitt sista resultat på engelska blev VG och det innebär att kursen nu är slut och eftersom det har gått så bra på de andra delarna så kommer jag att få VG i kursbetyg!
För mig är det inte så viktigt om det blir G eller VG på kursen, det viktigaste är att bli godkänd men det är alltid roligt när det går bra!

I företagsekonomin är det fortfarande några tentor kvar för kursen slutar först i slutet på januari så det kommer att bli lite plugg över jul och nyår :-(.

Idag är jag en glad Kristin!


Äntligen fredag

God morgon på er! Jag ligger och morgnar mig till "Jims värld" och försöker piggna till. Det är helt grått ute så det känns inte jätteinspirerande att gå ut men jag måste handla mat till ikväll. Det kommer att bli lite olika småplock och som förhoppningsvis är låga på kolhydrater.
Jag ska även fortsätta med pysslet och städa undan lite här hemma.


Färdigpysslat

Nu är det färdigpysslat för idag. Det är många julkort kvar men jag ska fortsätta imorgon. Det är roligt men det tar lång tid...
Ny blir det lite Greys Anatomy och mys i soffan.


Laxdags

Såhär ser dagens lunch ut. Lax med ägg, grönsaker och yoghurtsås.


Julkortsverkstad

Mitt stora uppdrag idag är julkortstillverkningen. Jag älskar att pyssla men det tar lite tid. Jag hoppas att jag hinner fixa hemmagjorda kort till alla vi ska skicka till. Här ser ni några av mina julkortsalster.


En vaken natt

Gäsp och god morgon! Jag kunde inte somna igår kväll. Jag tittade på klockan vid 3 och då hade jag inte somnat än, därefter vaknade jag till vid 6 men lyckades somna om efter en stund... Väckarklockan ringde 08.45 och det var så frestande att somna om, men då hade det nog blivit samma sak ikväll igen så det var bara att stiga upp. Jag har insett att morgnar inte är min grej (vilket det var när jag var yngre) och det är tur att jag för det mesta har lugna morgnar ;-).

Den här fina synen mötte mig när jag slog upp ögonen.



Fikat

Fikat var uppskattat! Jag gjorde kolakakor och noblessegömmor. Och så fick jag beröm för fina burkar ;-). Vi sjöng en stor del av Messias idag och så sjöng vi luciareportoaren. Jag älskar lucia- och julsånger!!! Jag blir på så bra humör ;-). Jag saknar min vän Anna, hon är mammaledig från kören nu och jag längtar efter att hon ska börja igen!


Dataexpert, not!

Nu har jag packat kakorna och käkat middag och nu är det snart dags att gå till kören. Idag ska vi repa inför söndagens Luciakonserter.
Datorn har jag försökt att få igång på diverse sätt. Först hängde den sig på två olika ställen när jag försökte starta den i felsäkert läge(eller vad det nu heter) och nu sista gången så kommer jag till inloggningen men kan inte skriva någonting :-(.


Tulpaner

Jag älskar tulpaner! Idag fick jag två buketter av min fina syster som tack för hjälpen med Anton.

Anton och jag hade mysigt. Vi åt lunch, tittade på film och bakade. En skön dag och jag har hunnit med både disk- och tvättmaskinen. Jag brukar aldrig vara så effektiv så det är kul. Nu ska jag besöka Å-kanten!


Mattesnillet

Ja, efter en lång stund kom jag på att jag hade räknat fel på mängden smör (jag gör en större sats än normalt eftersom jag ska bjuda hela kören) så när jag tillsatte resten blev det perfekt!

Nu är de gräddade å klara!


Bakning på g


Idag gick jag upp vid 9, det blev ingen morgonpromenad för Al är sjuk. Jag har vart å handlat och nu håller jag på att bakar till ikväll. Håkan har ansvar för kvällens körfika. Det går inge vidare måste jag erkänna, degen vill inte gå ihop sig, det blir bara smulor. Jag känner mig lite stressad för jag får besök om en halvtimme och då tänkte jag vara klar.

Den fina degen


Min dator :-(

Jag får ingen respons från min dator, jag har försökt i över en timme och ingenting funkar. Jag kommer till skrivbordet men jag kan inte klicka på någon ikon eller gå in i startmenyn. Jag har startat om den x antal gånger men det går inte. Jag vet att det är dags att köpa en ny men jag hade hoppats på att den skulle hålla till mellandagsrean.

Det viktigaste just nu är att jag kan få över alla bilder till den externa hårddisken. Vi får se hur det går när jag inte kan klicka någonstans...

Min fina dator


Gardinen uppe

Nu har den första gardinen kommit upp i Lundlägenheten. Vi har monterat upp flera gardinstänger och nu har vardagsrummet och det lilla rummet fått gardiner (likadana). Såhär ser det ut.





Hemma och lunch

 

Nu har jag kommit till Västerås  och jag har handlat och lagat mat och ätit lunch. Det var plusgrader i Skåne men när vi kom längre norrut så sjönk temperaturen och det blev vitt på marken.

Det blev en lite krångligare resa än väntat för en elledning hade rivits ner (eller skadats på något annat sätt) så det gick ingen tågtrafik mellan Katrineholm och Hälleforsnäs. Så när vi kom till Katrineholm fick vi ta bussen vidare till Hälleforsnäs och så tåget igen (men vi hann byta tåg innan vi åkte eftersom personalen inte visste mer än vad vi gjorde).
Jag är stolt över mig själv eftersom jag tog det hela med ro och lät bli att bli stressad eller irriterad =0). Jag bestämde mig för det redan igår pch det fungerade bra. Jag njöt av bussturen och chauffören Urban och jag fick se de små samhällena runt Katrineholm och Flen, det fanns många fina hus och miljöer att titta på, särskilt nu när allt är smyckat i vinterskrud.

Tyvärr kunde jag inte sova någonting alls på tåget, antagligen på grund av att jag inte visste när vi skulle byta buss/tåg eller vara framme, jag kunde liksom inte slappna av (det fanns ingen tågvärd med på varken bussen eller tåget så det fanns ingen att fråga). Jag är så trött att jag mår illa (det blev 3, 5 timmars sömn inatt eftersom jag ville fixa så mycket som möjligt innan jag åkte, jag kommer inte till Lund förrens det 18 dec) så det normala för mig hade varit att köpa med mig något färdigt på vägen som jag kunde äta innan jag gick och la mig men så blev det inte. Eftersom jag vill försöka vara nyttig så är det bästa att laga maten själv. Så även här är jag mäkta stolt att jag faktiskt tog mig i kragen och fixade god och nyttig mat!

Jag gick direkt till ICA och handlade frukt och ingredienser till lunchen och när jag kom hem så började jag med maten direkt.
Resultatet ser ni här nedan, det blev SÅ gott!

Färsbiffar med sockerärtor och turkisk yoghurt (i den har jag rödlök, vitlök, lime, salt och honung).
Det kommer att bli samma sak till middag, jäg längtar redan!


Myskläder


Jag var in på Stadium igår och köpte myskläder. Det är något som jag verkligen har saknat!





Det blev svarta mjukisbrallor och en rosa fleecetröja, riktigt skönt när man ska fixa och dona här hemma. Jag har dem på mig nu på tåget, jag kände att det kunde vara skönt när man är uppe så tidigt och ska försöka sova på tåget. De är så sköna att jag aldrig vill ta av mig dem ;-)

På spåret

Jag sitter på tåget norrut och vi har precis lämnat Alvesta, allt är på tid än så länge trots att vi nu åker genom ett snölandskap. Om allt går som det ska så är jag i Västerås vid lunchtid.
Jag har inte lyckats sova någonting än men jag hoppas att jag kommer till ro snart.

Bild från Lund när jag väntade på tåget.


Min motivation


Jag tror att jag har hittat min motivation till att äta bättre och skippa alkoholen. Det stavas KLÄDER. När jag stod i provhytten igår på Gina Tricot så kände jag att "tänk vad mycket roligare det skulle vara om alla kläder satt perfekt". Jag vet att inte alla kläder kommer att sitta perfekt om jag går ner i vikt men de kommer att sitta bättre. Det är en ganska ytlig motivation men den är bra så länge den fungerar så än så länge är det min motivation.

Nu handlade jag lite partykläder på GT och de satt bra, men det skulle se ännu snyggare ut om jag gick ner nåt kilo så då fick jag verkligen en motivationskick.

Vi passade på att ta en lunch på Nova och då föreslog jag sallad för det är nog det mest nyttiga man kan hitta där. Vi gick till ett café som heter Barista för vi såg att de hade sallader.



När vi fick "salladerna" så såg de ut såhär


För det första så tycker jag inte att man kan kalla det sallad när det är så mycket pasta och nästan ingen sallad. Dessutom hade vi beställt kycklingsallad men någon kyckling såg vi inte till så vi gick tillbaka med dem.



Fullkornspastan var inte god, men kycklingen och yoghurten var helt ok. Ingen av oss åt upp pastan så det kändes ganska nyttigt.

Håkans kaffe
 

Julstjärnor

Vi har inte den riktigt kameran i Lund den här helgen så tyvärr är bilderna inte de bästa men såhär ser de nya julstjärnorna ut. Båda är riktigt glittringa men det syns inte på bilderna.

En blå till köket som matchar kaklet.


Och en vit i vardagsrumsfönstret så att den matchar ljusstaken.


De är köpta på Cervera.


Mmm!

Just nu är jag i köket och gör det här :-)


Resterna

Idag åt jag resterna från igår till lunch. Vi valde att fortsätta på den nyttiga vägen och bjöd på lax med getost och rödbetor. Jag frågade inte ens om dryck utan ställde fram vatten. Eftersom det inte fanns pasta, potatis eller ris så blir jag inte riktigt mätt, men det är på ett sätt lite skönt för då känner jag mig piggare. Det jobbiga är att jag var sugen på något mer resten av kvällen men det fanns inget nyttigt att äta så jag fick skippa det.

Det fanns inga rödbetor kvar så jag hade tänkt att gå och handla på förmiddagen men det spöregnar ute och blåser otroligt mycket så jag skippade det och hade bara bladspenat och rucola till.

Receptet hittar ni här (klicka) Det är så gott!!!

Här är en bild från igår (just rester gör sig inte så bra på bild).

Den nya byrån


Vi var på jakt efter en ny byrå i helgen. Byrån ska stå i sovrummet eftersom vi inte har några garderober där inne. När jag tittade på deras hemsida så såg jag ingen byrå som föll mig i smaken men när vi väl var på varuhuset och såg dem på riktigt så fanns det 2-3 stycken som var helt ok.
Den vi slutligen bestämde oss för var byrån Hopen.

I och med att vi köpte den byrån bestämde vi oss för att vårt sovrum ska bli lite maskulint och ha lite hotellrumskänsla. Redan nu är överkastet mörkbrunt och matchar den nya byrån bra. Väggarna är vita och i dagsläget får de förbli vita. Vi kommer att köpa lite olika detaljer som ska få rummet att gå ihop (skrivbordet ska försvinna och likaså de gamla sängborden). I lördags fick vi även med oss lite tavellister hem som bland annat ska sättas upp i sovrummet.

På IKEA
De hade en butik inne i butiken med gammeldagsgodis och personalen var tidsenligt klädda.





Väl hemma började det roliga...






Och så slutresultatet
4


En ny vecka

Jag vaknade vid 7-tiden och kunde inte somna om så jag återvände till "Den du inte ser", som är min bok här i Lund. Nu är den så spännande att jag funderar på att ta med den till Västerås så att jag slipper vara ifrån den i några veckor...jag vill ju veta vem mördaren är!

Idag ska jag provbaka i vår nya ugn. Vi ska fira Håkan i Lund i januari och när jag bakar inför den dagen så vill jag ha koll på hur den fungerar (om den är varmare än den andra osv.) eftersom vi inte är här så mycket innan dess.

Nu finns nästa inlämningsuppgift i företagsekonomin ute så om jag hinner ska jag börja titta på den för jag har ingen lust att sitta med den i julaftonsveckan..


Middagsbesök

Planerna blev ändrade så Emilia kommer hit på middag istället. Det blir lax och receptet finns under kategorin Varmrätter, det är det som får gosa i ugnen tillsammans med getost, mums!

Vi ska se det nya programmet ikväll med Oldsberg, jag håller tummarna för att det är bra :-). Jag hoppas att ni har en mysig söndagskväll!


Julfint

Nu ska vi få lite mer julstämning här på Sunnanväg, det är dags att sätta upp lite glitter i fönsterna!

Vi hittade dem på Cervera


Heaven

I'm in heaven! Eller snarare på Nova och letar efter olika saker...vi gick in en sväng på Gina Tricot (en av mina favvobutiker ;-) och jag köpte lite partykläder. Jag älskar partykläder och glitter :-). Ni ska få se inköpen senare..,


Lyxig söndag!

Jag älskar helgmorgnar när man får sovmorgon! Vi har alltid fullt upp och stressar runt men idag tog vi sovmorgon och vaknade strax före kl 11. Sen låg vi kvar i sängen å läste lite och efter det blev det frukost i soffan :-). Vi kokade ägg och rostade bröd, lyx!!

Idag ska vi till återbruket och handla på lite olika ställen, vi ska packa upp kartonger och jag ska baka. Emilia kommer över på en sen lunch så vi ska ha hunnit handla före dess. Det är fullt upp men bara roliga grejer!

Äggen kokar


Lördagsmys

Eller kanske inte, vi fixar, spikar och skruvar för att få ihop den nya byrån. Ni får förhoppningsvis se slutresultatet imorgon för då hoppas jag att vi är klara!


Äntligen klara

Det blev IKEA iallafall. Just nu väntar jag på Håkan som hämtar bilen sen bär det av till Lund igen :-).


Lördagslunch

Idag är det falukorv å makaroner. Vardagslyx när den är som bäst!


Blommor

Godmorgon på er!
Idag blir det sångrep och sen en massa hemmafix, gruppen kommer nu 10.30 så jag hinner inte skriva så mycket mer.

Jag kan visa er vad jag fick av Håkan igår, han vet att jag älskar tulpaner!


Snart mat

Äntligen är förrätten på g! Chèvretoast på en rucolabädd.


Förslag någon?



Jag håller på att surfa runt och kolla på olika byråer som kan passa i vårt sovrum. Jag har nu kollat på IKEA, ILVA, EM och Mio. Vad finns det mer för möbelaffärer som kan ha byråer? Jag har hjärnsläpp...

Kan ni hjälpa mig och komma på någon annan affär?

Min självdisciplin

Jag blev så glad när jag kom hem för Håkan hade bäddat sängen (det tillhör inte vanligheterna) och han har vart jätteduktig med att packa upp kartonger under veckan. Vi har fortfarande mycket kvar att göra men det är skönt att vi redan har hunnit så långt!

Imorgon ska vi åka till IKEA och titta på en byrå till sovrummet. Eftersom vi nu inte har någon garderob i vårt sovrum så har jag ingenstans att lägga mina kläder (Håkan har en byrå) så vi ska köpa en till mig. Jag ska kolla på deras hemsida ikväll och se om det finns några som ser fina ut.

Jag har haft en mysig eftermiddag och tittat på Leilas jul och Biggest loser, det är inspirerande och det behövs för just nu har jag ingen motivation alls. Det är med att skippa alkoholen till exempel. När jag och Al hade lyxmåndag och åt italiensk skinka och annat gott så kändes det självklart att ta ett glas vin till maten...men det ska jag egentligen inte, jag måste skärpa mig! Det är så onödiga kalorier. Idag är det fredag, oxfilén ligger i kylen och väntar och vad är godast till oxfilé? Ja inte är det vatten iallafall, men jag måste vänja mig och istället lyxa till det med en Ramlösa eller något... Vi får se hur det går ikväll när maten står på bordet. När jag väl kommer in i det så är det inte svårt att säga nej, det gäller bara att börja. Jag vet att jag låter lite som en alkoholist men så illa är det inte, det är bara jag som vill försöka vara med hälsosam.

December känns ju inte som det lättaste månaden att försöka komma i form men jag och Al har iallafall fått in många morgonpromenader, varje vardag som jag har vart i Västerås så har vi kämpat oss upp ur sängen och och dragit på oss träningskläderna och gett oss ut i höstmörkret.
Jag vet att jag behöver annan träning (förutom morgonpromenader och badminton) också, men det är iallafall ett steg på vägen.

Jag vill känna träningssuget igen! Och ja, jag vet att suget kommer tillbaka när jag börjar träna mer...




I väntan på...

...bussen! Det regnar så jag tog en promenad och köpte ingredienserna till kvällens middag och nu ska jag ta bussen hem för att slippa bli dyngsur. Jag har ett paraply med mig men eftersom jag har kassar och väskor så kan jag inte hålla i paraplyet så då får det bli bussen.


På tåget

Jag sitter på tåg nr 2 som jag klev på i Norrköping. Jag var lite orolig för förseningar men vi kom fram tidigare än beräknat och det andra tåget kom på tid så det ser just ut :-). Och skulle det bli förseningar nu så sitter jag iaf på rätt tåg (inga fler byten) och jag har ingen tid att passa.

Det var kolsvart ute när jag gick till stationen och knappt en människa i sikte, det gjorde mig inte direkt piggare...trots min trötthet så kunde jag inte somna på första tåget så jag håller tummarna för att jag kan slumra lite nu för det blev bara 4 timmars sömn inatt.

Från Västerås till Lund


Lund, nästa!

Imorgon bär det av till Lund. Tåget går kl 06.30 men eftersom jag sov en stund efter morgonpromenaden idag så är jag inte trött än. Jag håller på att packa men det är inte så mycket som ska med, en ryggsäck med kläder och kanske datorn. Min dator är så himla tung så den är riktigt jobbig att bära så jag vill helst inte ha den med men jag klarar mig inte utan den.
Den har några år på nacken och den ger upp varje dag (idag har den dött 3 gånger) så det är dags att köpa en ny, Håkan köpte en ny samtidigt som mig och den är ännu värre än min så han måste också köpa en ny. Vi ska vänta till efter årsskiftet och sen ska vi båda köpa nya, för min del lutar det åt en mac (och då en mindre än den jag har nu ;-). Jag har aldrig haft en mac förut så jag kommer att känna mig helt handikappad i början. 

När jag lämnade Lund förra veckan såg det ut såhär:









Jag hoppas att vi kommer få mer ordning den här helgen!

Lunchen

Idag blev det en sen lunch från Oliodeli. En pasta carbonara som jag tog med mig hem och käkade framför TVn.

Oliodeli



pasta Carbonara


Det var gott men alldeles för mycket bacon för min smak.

Jag har känt mig lite halvt nere idag och inte ens julskivan hjälpte mig till bättre humör. Jag längtar efter Håkan men tanken på att spendera morgondagen på ett tåg känns sådär...

Jag är så trött på att pendla och skulle vi få för oss att bo på ett ställe just nu så skulle det bli Lund eftersom Håkan jobbar i Skåne. Förutom familj och vänner så är anledningen att åka till Västerås badminton och kör och det blir ganska dyrt i längden med tågbiljetter. Om jag inte hade dem så skulle vi åka till Västerås lite mer sällan men när vi var här skulle vi vara lediga och inte ha en massa konserter, rep och högmässor. Det är roligt att sjunga men när man mest bara tänker på vad man får uppoffra istället så är det kanske inte värt det.

Det tål att tänkas på men jag vet inte hur länge vi orkar fortsätta som vi gör nu. Jag är ju gift med Håkan och det är honom jag vill spendera mitt liv med, inte sitta ensam i Västerås och deppa.


Dagens julboost

Igår köpte jag Jill Johnsons julskiva. Nu ska jag poppa den och hoppas att jag får lite mer julkänslor!


december


Dagen började med en powerwalk tillsammans med AL, det var motigt att komma upp med det var en skön promenad om man bortser från blåsten. Ikväll är det dags för sponsorkonsert och jag ska iväg och repa på eftermiddagen. 

Det är redan december! Det här  året har gått så fort. Eftersom det fortfarande är plusgrader och bart på marken så känns det inte som att det snart är jul.  
Jag börjar känna lite julstämning när jag ser alla fina ljus och stjärnor i alla fönster och lyssnar på julmusik, men den där rktigt julkänslan vill inte infinna sig.

Imorgon bär det av till Lund, då blir det sång, ett besök på IKEA och framför allt så ska vi packa upp och komma mer i ordning. Det ser jag fram emot!

Såhär såg det ut i morse när jag skulle ge mig ut på promenad