Lakritskola med chokladfodral


Såhär på juldagen kommer ett smaskigt godisrecept.


Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1/2 påse turkisk peppar
2 sk smör
200 gr mörk choklad

Såhär gör du

Krossa godiset (antingen i en mortel eller med en hammare men lägg då påsen i en diskhandduk så att det inte skvätter ut en massa smulor) och kläd därefter en form med bakplåtspapper (ca 20X20 cm).

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en tjockbottnad kastrull  (gärna en vid kastrull så är risken att det ska koka över mindre) och låt det koka upp under omrörning och låt det koka kraftigt tills termometern visar 117-118 grader (inte mer för då blir kolan för hård). Det tar ca 15 minuter.
Dra av kastrullen från plattan och tillsätt smöret, rör runt tills smöret smält och häll därefterupp smeten i den pappersklädda formen och låt den stelna.

Smält chokladen i ett vattenbad, skär kolan i bitar och doppa bitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Förvara kolorna i kylen.

Receptet kommer från "Julgodis för stora och små sockerbagare" av Johanna Westman.





Jag gjorde både platta kolor och små bollar.



Kommentarer
Postat av: Mira

Mums, vad gott med julgodis! ♥

2011-12-25 @ 15:26:38
URL: http://bysesam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0