Chokladtryffeltårta med hallon

Den här tårtan serverade vi på min födelsedagsmiddag. Jag gjorde en sats, men tårtan blev så hög att vi fick använda varmrättstallrikar när vi skulle servera tårtan, så det är receptet är halverat (på allt utom tryffelsmeten) så att det blir en mer normalstor tårta. Vill ni ha en jättehög tårta så är det bara att dubbla ingredienserna.

Om man garnerar med gula marsipankycklingar så kan den passa bra på påsken.

Tårtbotten
3 ägg
2 dl strösocker
100 gr smör
0,75 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2,5 msk kakao
3 dl vetemjöl
50 gr hackad mörk choklad
Chokladtryffelsmet
2 dl grädde
1/2 dl råsocker
600 gr mörk choklad
100 gr smör
Chokladmousse
100 gr mörk choklad
2 äggulor
3 msk florsocker
2,5 dl grädde
Hallongrädde
1,5 dl grädde
0,5 dl fin hallonsylt
50 gr hallon (färska eller frysta)
Färska/frysta hallon att lägga över hallongrädden.
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda i mjölken. Tillsätt därefter smör- och mjölkblandningen i äggsmeten och rör ner bakpulver blandat med kakao och mjöl. Rör ner den hackade chokladen. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. För att få en högre kaka kan man fördela smeten i tre olika formar, men tänk då på att de ska gräddas kortare tid. Botten ska gräddas i ca 35 minuter, låt den svalna och dela därefter botten i tre delar.
Chokladtryffelsmet
Koka upp grädde och socker, häll över den hackade chokladen och rör därefter i smöret och låt smeten vila 1 timme.
Chokladmousse
Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna, rör ner äggulor och florsocker försiktigt. Vispa grädden lätt och vänd ner den i chokladsmeten.
Hallongrädde
Vispa grädden och vänd ner sylt och hallon.
Montera tårtan
Börja med den understa delen av botten, lägg den upp och ned och bred på chokladmoussen, lägg på mittdelen av botten och bred på chokladtryffelsmet och därefter hallongrädde och toppa med färska eller frysta hallon. Lägg på översta delen av botten med den fasta sidan uppåt så att det inte blir smulor i tryffelsmeten. Bred ut tryffelsmeten över hela tårtan och garnera direkt. Jag skulle göra det vid serveringen men då hade tryffelsmeten stelnat så det blev ingen garnering. Garnera med M&M´s eller egengjorda chokladmönster
Såhär ser den ut när den är monterad, den jag gjorde hade 6 våningar därför blev det två lager av varje.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0