Lammstek med saffransbulgur och krispig äppelsallad

Vi använde oss av en benfri lammstek, men det går lika bra med lammstek på ben.
Lammet


Steken blev inte så röd men jag har fotat med mobilkamera och då blir det roliga färger.

6 portioner
Lammstek, ca 1,5 kg
Kryddblandning
1 msk fänkålsfrön
1 msk koriander (vi använde den torkade varianten som man hittar i kryddhyllan).
1 msk paprikapulver
6 vitlöksklyftor
olivolja
salt
peppar
Sätt ugnen på 250 grader. Krossa fänkålsfröna och blanda ihop kryddblandningen. Skiva vitlöken. Stick smål hål i steken och späcka kötett med vitlöksbitar. Skär skåror i skinnet (ca 2 mm djupt) så att det blir ett kryssmönster Gnid in olivoljan och därefter kryddorna på lammsteken och avsluta med salt och peppar.
Sätt in steken i ugnen och sänk temperaturen till 100 grader. Använd stektermometer, den ska visa 62 grader när steken är klar, det tar ca 1,5 timmar. Låt steken vila ca 10-15 minuter innan det skärs upp, skär steken i tunna skivor. Skyn från steken spädde vi ut med lite kokande vatten och serverade på köttet.
Bulgur
8 dl vatten
2 msk flytande hönsbuljong
1 påse saffran 0,5 gr
salt
svartpeppar
4 dl bulgur
Koka upp vatten, buljong, olja och kryddor och tillsätt bulgurgrynen. Låt det koka långsamt i 10 minuter och låt det svälla under lock i ca 5 minuter.
Krispig äppelsallad
1,5 gurka
2 granny smith-äpplen
4 avokado
2 granatäpplen
saft av en lime
olivolja
salt
svartpeppar
Kärna ur gurkan, tärna gurka, äpple och avokado i centimeterstora bitar och pressa över en halv lime, lägg salladen på ett fat. Precis före servering, pressa över resten av limen, salta, peppra och ringla på olivolja. Dela granatäpplena och banka ut kärnorna (med en träslev) som sprinklas över salladen.
Det här var riktigt gott, och det var så saftigt så det behövdes ingen sås. Originalreceptet hittade jag på recept.nu men jag har gjort lite småändringar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0