Vecka 27

Magen som den ser ut idag, dagens outfit är t-shirt och mysbyxor från H&M.
 
Enligt 1177.se så är jag sedan någon vecka tillbaka inne i den tredje och sista trimestern. Det står olika på olika informationssidor men jag är nu i vecka 27 av 40 (även om man kan gå upp till 42 veckor).

Sista delen av graviditeten

Under den sista tredjedelen blir graviditeten mycket påtaglig. Magen är stor, man känner fostret ofta och det får inverkan på hur man lever. Många kan leva nästan som vanligt, men man behöver ta större hänsyn till behovet av pauser och regelbunden vila. Vissa mår så bra som aldrig förr. Men hur man mår beror på många saker, och allt kan man inte påverka själv. Om graviditeten är önskad och om man har omgivningens stöd är det lättare att må bra. Det är svårare om man har graviditetsbesvär eller andra problem i livet.

I periodens början är graviditeten fortfarande inne i ett ganska lugnt skede även om fostret har vuxit så att det fyller ut magen. Det är aktivt och kan röra sig runt. Barn som föds så tidigt som i slutet på andra trimestern eller början på den tredje har större chanser i dag än tidigare att överleva utan komplikationer.

Längre fram i den sista trimestern känner en del att de blir mer trötta igen. Man blir allt tyngre, magen allt större och vissa känner att det tynger mycket nedåt bäckenet.

Som partner till en gravid kvinna blir graviditeten mer påtaglig ju längre den går. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Man räknar med att det gäller så många som upp till var femte partner till en gravid kvinna.

Det är bra att börja tänka på hur man kan förbereda sig för förlossningen, vilket stöd och vilken hjälp man vill ha. Blivande föräldrar kan gå på kurser hos MVC för att förbereda sig både inför förlossningen och inför att bli föräldrar. På MVC kan man även få svar på de flesta frågor som rör graviditeten, förlossningen och tiden efter. Vissa MVC ordnar speciella kurser eller föreläsningar för olika grupper av blivande föräldrar, till exempel dem som fött barn Ett 25 veckor gammalt foster som är 33 centimeter långt.tidigare eller är ensamstående. Många sjukhus ordnar dessutom föreläsningar där man får veta mer om hur det fungerar just där.


Den här veckan ser ut såhär.

 

Vecka 27 på 1177.se

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen.

Fostret väger runt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Håret kan ha börjat växa ut. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.

Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Varje vecka, även dagar, gör stor skillnad. Om barnet skulle födas nu klarar tarmarna av att ta emot modersmjölk. Lungorna har utvecklats mycket, men även om barnet nu skulle klara av att andas luft behöver lungblåsorna ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0