Chokladtårta med daimfluff och hallonmousse

Såhär på självaste födelsedagen kommer ett tårtrecept dagen till ära. Den här tårtan bjöd jag mina vänner på i fredags.

Tårtbotten
6 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
smör och vetemjöl till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Häll smeten i en smord och mjölad form på 26 cm och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Passa kakan mot slutet, eventuellt behövs ett bakplåtspapper så att kakan inte blir bränd.
Det går bra med en form på 24 cm (vilket är det vanligaste måttet) men häll inte i all smet då. Gör gärna en liten form bredvid med den resterande smeten som kan vara bra att ha om man behöver "laga" tårtan utifall den blir ojämn.
Daimfluff
3 dl grädde
200 gr daim
Värm upp grädden i en kastrull (den får inte koka!!!) och blanda i den hackade daimen. Rör hela tiden tills daimen smält, även de hårda bitarna. Häll upp smeten i en bunke och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar. När den är färdig så ska den vispas till fluff, se till så att fluffet inte blir för hårt för då är det svårt att fördela den jämnt på tårtbotten. Det går väldigt snabbt om man använder elvisp så kör på låg hastighet.
Hallonmousse
3 gelatinblad
250 gr hallon, färska eller frysta
1/2  dl socker
1 msk vatten
3  dl vispgrädde
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Passera hallonen genom en sil tills det bara är hallonfröna kvar.
Ta upp gelatinbladen och lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet har lösts upp. Vispa grädden och vänd ner hallonen i grädden. Ställ in moussen i kylen och låt den vila ett par timmar så att den stelnar till.
ca 200 gr Färska eller frysta hallon
5 dl vispad grädde
M&M´s till garnering
Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut daimfluffet på bottendelen och tryck på nästa tårtbotten. Bred ut hallonmoussen och fördela hallonen över moussen. Lägg på den översta tårtbotten och bred ut grädden. Dekorera med M&M´s.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Alltså, den här tårtan var såååå god. (även om den var mäktig) Till och med Andreas som inte är så förtjust i tårta gillade de jättemycket!

2012-02-27 @ 16:04:39
Postat av: Anna

Gud så gott det ser ut! Och grattis i efterskott ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0