Hemgjord chilibearnaise
Här kommer receptet på bearnaisesåsen som vi gjorde härom dagen. Det är lite krångligt men det är roligt att göra sås från grunden ibland.
Leilas bearnaise
Ingredienser
300 gr smör
2 st schalottenlökar
1 dl dragonvinäger el. vanlig vinäger
15 st svartpepparkorn
4 kvistar bladpersilja
färska dragonblad efter behag
3 st ekologiska äggulor
flingsalt
några droppar citronsaft
1 st mild, färsk röd chili
1 msk sweet chilisås
1 kruka färsk dragon
0,5 kruka färsk persilja
svartpeppar från kvarn
Såhär gör du
Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter. Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
Finhacka löken och koka samman vinäger, lök, svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
Leilas bearnaise
Ingredienser
300 gr smör
2 st schalottenlökar
1 dl dragonvinäger el. vanlig vinäger
15 st svartpepparkorn
4 kvistar bladpersilja
färska dragonblad efter behag
3 st ekologiska äggulor
flingsalt
några droppar citronsaft
1 st mild, färsk röd chili
1 msk sweet chilisås
1 kruka färsk dragon
0,5 kruka färsk persilja
svartpeppar från kvarn
Såhär gör du
Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter. Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
Finhacka löken och koka samman vinäger, lök, svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
Vispa äggulor och vinägrettreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm, se till så att äggen inte får för hög temperatur. Tillsätt en nypa flingsalt och citronsaft.
Tag av skålen från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning. Såsen skär sig om det blir för varmt eller om man har i för mycket smör.Smaksätt såsen med finhackad chili och sweet chilisås.
Finhacka persilja och dragon och vänd ner i såsen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Låt såses stå vid spisen så att den håller sig fin. Förvaras den för kallt så stelnar den.
Äggen separeras
Vispa, vispa, vispa
I med chili
Mmm
Kommentarer
Trackback