Hemgjord chilibearnaise

Här kommer receptet på bearnaisesåsen som vi gjorde härom dagen. Det är lite krångligt men det är roligt att göra sås från grunden ibland.

Leilas bearnaise

Ingredienser
300 gr smör
2 st schalottenlökar
1 dl dragonvinäger el. vanlig vinäger
15 st svartpepparkorn
4 kvistar bladpersilja
 färska dragonblad efter behag
3 st ekologiska äggulor
 flingsalt
 några droppar citronsaft
1 st mild, färsk röd chili
1 msk sweet chilisås
1 kruka färsk dragon
0,5 kruka färsk persilja
 svartpeppar från kvarn

Såhär gör du

Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter. Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.

Finhacka löken och k
oka samman vinäger, lök, svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.

Vispa äggulor och vinägrettreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm, se till så att äggen inte får för hög temperatur. Tillsätt en nypa flingsalt och citronsaft.
Tag av skålen från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning. Såsen skär sig om det blir för varmt eller om  man har i för mycket smör.Smaksätt såsen med finhackad chili och sweet chilisås.

Finhacka persilja och dragon och vänd ner i såsen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Låt såses stå vid spisen så att den håller sig fin. Förvaras den för kallt så stelnar den.

Äggen separeras


Vispa, vispa, vispa



I med chili


Mmm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0