Chokladkolapaj

På en regnig onsdag som denna kommer receptet på den chokladkolapaj som vi testade på Valborg. Vi glömde dock en viktig ingrediens när vi gjorde den, nämligen smöret i kolatoppingen, och om det hade varit med hade den här blivit ännu godare tror jag (kolan hade i alla fall blivit mjukare), nu blev den nyttigare men man äter ju inte bakverk för att det ska vara nyttigt ;-).
Ingredienser
200 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen
Kolatoppingen
2 dl socker
2 msk sirap
100 gr mörk choklad
2 dl grädde
100 gr smör
Receptet hittade jag hos Pernilla på Bliminjast.se

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
Vänd ner detta i smeten. 

Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.


Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull med tjock botten (ej alltför vid nedtill). 
Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar ca 25-30 minuter (det gick lite snabbare när jag gjorde det).
Rör ner matfettet och låt svalna.



Häll över kolakrämen när kakan fortfarande är kvar i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen. När man tar bort kanten på formen är kakan perfekt!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0