Saffransbullar med vit choklad

De här bullarna ska serveras ljumna så om de inte är nybakade får man värma på dem lite i micron.
 
 
Ingredienser
 
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
1 gr saffran
 
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
250 gr kesella
15 dl vetemjöl (13-17 dl beroende på dagsform ;-)
 
100 gr rumsvarmt smör
250 gr vit choklad
 
1 ägg
pärlsocker
 
 
Såhär gör du
Smula ner jästen i bunken samtidigt som du smälter smöret. Häll i mjölk och saffran i smöret och låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen och rör runt tills den är upplöst.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den blir blank och smidig. Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i 45-60 minuter, jag brukar strö över lite mjöl innan jag lägger på bakduken så att den inte fastnar. Riv den vita chokladen med ett rivjärn på den grövsta sidan.
 
 
 
Dela degen i två delar och kavla ut dem till två rektangulara former som är ca 0,5 cm tjocka. Bred på smöret och strö över den vita chokladen, därefter rullas degen ihop och så skär man rullarna i centimetertjocka skivor (eller tjockare om man föredrar det). Lägg bitarna i formar, täck med bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter (sätt på ugnen nu). Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 7-10 minuter på 225 grader.
 
 
 
 
 
Ett tips om man vill göra både lussebullar med vit choklad och klassiska lussekatter är att dela degen i två delar efter den första jäsningen för grunddegen är likadan. Därefter gör du bullar av hälften och lussekatter av hälften.

Kommentarer
Postat av: Anna

Oj vad fint din deg jäste! Så där stor brukar inte min det bli :( Hur många bullar/katter blev det på en sats? Kram

Svar: Det blev ca 40-50 st då är inte lussekatterna så jättestora. Gör man bara bullar blir det fler än om man blandar eller bara gör lussekatter. Ja, idag när vi bakade jäste den inte lika mycket, det måste ha varit bra temperatur i tisdags =0). KRAM!
Kristin

2012-11-30 @ 21:10:07
URL: http://annasviktiga.blogspot.se
Postat av: Emilia

Åh, dom MÅSTE jag få smaka!!

Svar: Jag tänkte baka några när jag kommer till Lund innan jul. Å så kan vi ha en sån kväll som vi hade förra året där vi provsmakar allt julgodis/bullar/kakor =0) så att vi vet att det är gott ;-). KRAM!!
Kristin

2012-12-03 @ 14:53:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0